Thema’s > Verkeer
Een Vlucht met het vliegtuig vanaf Amsterdam schiphol naar de hoofdstad Bratislava duurt ongeveer 2 uur, klik hier voor meer informatie.
Een autorit naar Slowakije duurt, afhankelijk van de vertrek plaats en drukte, tussen de 10 en 16 uur. Met eigen auto of huurauto kunt u prima Slowakije door reizen. Alle motorvoertuigen moeten ook overdag dimlicht voeren
De wegen zijn niet overal even goed maar ondanks dat goed te berijden.
Er zijn slechts enkele autosnelwegen in de omgeving van de grote steden, waar maximaal 130 km p/h gereden mag worden. Voor alle auto(snel)wegen is een tolvignet vereist. Tolvrije weggedeelten worden aangegeven met de tekst ‘Bez Uhrady’. Voor motorfietsen is geen vignet vereist. Het vignet moet, vanuit de bestuurder gezien, in de rechter boven- of onderhoek van de voorruit worden bevestigd. Er zijn jaarvignetten (geldig tot 31-01), maandvignetten (30 aaneengesloten dagen geldig) en weekvignetten (7 aaneengesloten dagen geldig). De vignetten zijn te koop bij de grensovergangen, tankstations en postkantoren. U kunt ook gemakkelijk uw vignet voor Slowakije vooraf online aanschaffen.
Buiten de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 90 km p/h en binnen de bebouwde kom 60 km p/h. Het dragen van autogordels is verplicht.
Het maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,0! Buitenlanders die zich hier niet aan houden, kunnen in hechtenis worden genomen.
Langs de autosnelwegen zijn de benzinestations dag en nacht geopend, elders doorgaans 6-20 u. Diesel is overal verkrijgbaar en op steeds meer tankstations is ook gas verkrijgbaar. Loodvrij (‘natural 95 of natural 98 super plus’) is voldoende verkrijgbaar.
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend.
Nederlandse motorvoertuigen met een nieuwe kentekenplaat hoeven binnen de EU en Zwitserland niet meer voorzien te zijn van een NL-sticker. Aanhangwagens, caravans en fietsdragers uitgerust met de witte kentekenplaat moeten altijd voorzien zijn van de NL-sticker.
U dient in het bezit te zijn van een voor Slowakije geldige WA-verzekering. Bij het ontbreken ervan moet u aan de grens een kortetermijnverzekering sluiten.
Het gebruik van een gevarendriehoek bij pech langs de weg is verplicht, ook voor Nederlands gekentekende auto’s. Op de autosnelweg moet de gevarendriehoek op een afstand van 100 m achter de auto geplaatst worden, op andere wegen op een afstand van 50 m.
Bestuurders mogen tijdens het rijden niet telefoneren.
Bromfiets
Voor brom- en snorfietsen zonder eigen kenteken is een HH-kenteken vereist. De bestuurder moet beschikken over een bromfietscertificaat of geldig rijbewijs. Een HH kentekenbewijs kan aangevraagd worden bij de RDW, telefoon. 0900-07 39.
Het dragen van een stofbril is verplicht, een helm niet. Het is verboden een passagier mee te nemen.
Taxi
Een taxi rijd ook in Slowakije. Tarieven gaan volgens de meter, als de chauffeur deze niet aan wil zetten, spreek dan het bedrag van te voren af. Houdt er ook rekening mee dat u ’s nachts en in slecht weer meer betaald.
Bus
De bus is ook een heel goed en goedkoop middel om mee te reizen in Slowakije. De verbindingen zijn goed en zo komt u ook bij de kleinere plaatsen.
Trein
Ook kunt u vanuit Nederland en België, Slowakije per trein bereiken. U reist in ongeveer 18 uur per trein via Frankfurt en Wenen naar Bratislava. Net als de bus een goed en goedkoop vervoersmiddel, de trein is iets goedkoper dan de bus. De trein is iets comfortabeler en de verbindingen zijn goed te noemen. Vooral tussen de grote steden kunt u goed en makkelijk per trein reizen!
Vrachtwagen
In Slowakije geldt sinds 1 februari 2009 een algeheel inhaalverbod voor vrachtauto’s van 7,5 ton en meer op snelwegen en grote doorgaande wegen. De regering in Bratislava werkt aan een aantal wijzigingen van de verkeersregels. Tot die wijzigingen behoort verder een maximumsnelheid voor voertuigen van 3,5 ton en meer van negentig kilometer per uur. Misschien wordt op een aantal plaatsen een uitzondering van het inhaalverbod ingevoerd.
Tol in Slowakije
Het elektronische tolsysteem in Slowakije is gestart per 1 januari 2010. Het systeem is op satellietcommunicatie gebaseerd. Het gebruik van een satellietsysteem maakt het mogelijk niet alleen op autosnelwegen maar ook op andere delen van het Slowaakse wegennet tol te heffen. Het Slokwaakse tolsysteem dekt 2.400 kilometer weg en geldt voor vrachtauto’s van 3,5 ton en meer. Het elektronische tolsysteem vervangt het tolvignet voor autosnelwegen. De on-board-unit (OBU) herkent alle wegen en stukken weg waarvoor tol geldt en ontvangt software-updates via GSM. De OBU zendt de versleutelde informatie over het individuele voertuig en de afgelegde kilometers naar een centraal punt. Eventueel kan de OBU ook bijhouden of een voertuig zich legaal of illegaal in een milieuzone rijdt en dieren of gevaarlijke stoffen vervoert. De OBU wordt simpelweg worden aangesloten via de sigarettenaansteker of worden ingebouwd. Exploitant van het tolsysteem is Sky Toll, die dat in opdracht doet van de nationale wegbeheerder NDS (Národná diaľničná spoločnosť a.s.).
Winterbanden
Er komt ook een verplichting voor vrachtverkeer om tussen 15 november en 31 maart winterbanden te voeren, ongeacht de feitelijke weersomstandigheden. Lichtere voertuigen – tot 3,5 ton – moeten op alle assen van winterbanden zijn voorzien, zwaardere voertuigen in elk geval op de aandrijfassen.