Plaatsen > Banská Bystrica
De stad Banská Bystrica is de hoofdstad van Midden-Slowakije en staat bekend als een van de mooiste steden van Slowakije. Banská Bystrica is de derde stad van Slowakije. Banská Bystrica heeft een grote gerenoveerde historische stadskern. Banská Bystrica is één van de 78 Slowaakse Gemeenten.
Banská Bystrica fis de regionale hoofdstad van de gelijknamige regio: Banská Bystrica. Er wonen 83.056 inwoners op een oppervalkte van 103,5 m2 en een gemiddelde hoogte van 350 m.
Na de verwoesting van de stad door de Tataren in het begin van de 13e eeuw, werd de stad weer nieuw leven ingeblazen door de Hongaarse koning Bela IV en verkreeg de stad zijn koninklijke privileges en toestemming om te delven naar edele metalen, zoals goud, zilver en koper in 1255. Deze privileges waren bedoeld om Duitse kolonisten aan te trekken vooral uit Sachsische gebieden.
De Duitsers bouwden hun eigen nederzetting en gaven het de naam Novisolium (Neusohl). De Duitsers waren vooral mijnwerkers en zij bouwden in de tweede helft van de 13e eeuw de romaanse kerk de Heilige Maagd Maria. De stad dankt zijn roem aan het koper dat met name in de middeleeuwen in de omgeving werd gedolven. Het koper werd in het noorden naar Polen geëxporteerd en aan het einde van de 14e eeuw naar Venetië, Oostenrijk en Zuid-Duitsland.
Rondom de eeuwwisseling van de 15e naar de 16e eeuw kende de stad een bloeitijd, voornamelijk veroorzaakt door de succesvolle commerciële activiteiten van de Thurzo-Fugger handelsonderneming, die de kopermijnen rondom de stad in handen had.
Tijdens de tweede wereldoorlog verwierf Banská Bystrica faam als centrum van de SNP, de Slowaakse Nationale Opstand, het verzet tegen de Nazi’s, in 1944. Het centrale plein van de stad, Námestie SNP is hiernaar vernoemd.
Tot de waardevolle bezittingen van de stad behoren het goed bewaard gebleven historische stadscentrum met haar culturele monumenten, en de bergachtige omgeving, die zich uitstekend leent voor sport en recreatie. Verder heeft Banská Bystrica een universiteit (Mateja Bela), ontwikkelt het zich als Slowaaks bankencentrum, en ligt de nadruk op het ontwikkelen van het toerisme.
De vele winkels en boetieks bieden u een uitgebreid assortiment. ´s zomers nodigen de terrasjes u uit voor een versnapering.
Stadsburcht
Het oudste gedeelte van de stad is het areaal van de stadsburcht ten noord-oosten van het centrale plein. Hier bevindt zich de romaanse kerk uit 1255 (Farský kostol) en erachter het Matthiashuis van de koninklijke beambten en de kerk Sv. Kriza dat in de stadsmuur is gebouwd. Helaas is door de bouw van het postkantoor in 1948 ongeveer drievierde van de stadsmuur en poorten verloren gegaan. Het gehele burchtcomplex werd aan het begin van de 16e eeuw voltooid met de bouw van de toren.
Plein van de Slowaakse Nationale Opstand
Aan het lintvormige centrale plein SNP (Slowaakse Nationale Opstand) zijn vele monumentale gebouwen te zien die de rijkdom van de stad weergeven. De klokketoren aan de oostkant van het plein (hodinová veza) stamt uit 1552. Het mooie renaissance Beničky huis met een loggia uit de 17e eeuw. Het fraaie Thurzo huis, nu een museum over Midden-Slowakije, aan de zuidkant van het plein neemt in de geschiedenis van de stad een cruciale plaats in. In de 15e eeuw ontstond er een crisis in de mijnbouw omdat door technische problemen geen koper meer gedolven kon worden in grote diepten. Vele mijnondernemers gingen failliet. In deze tijd kwam de Krakause ondernemer Juraj Thurzo opzetten. Rond de eeuwwisseling 15e-16e eeuw richtte Thurzo zijn zeer succesvolle onderneming op (met behulp van een huwelijk met de Augsburgse bankiersfamilie Fugger), die de stad vele winsten opleverde. Midden op het plein ziet u een zwart monument ter nagedachtenis aan de Slowaakse opstand in de Tweede Wereldoorlog. Banská Bystrica vormde in de Tweede Wereldoorlog het centrum van de Slowaakse opstand en op 29 augustus 1944 was de stad gedurende 60 dagen een vrije stad.
Een museum over de Slowaakse opstand, muzeum SNP, vindt u ten oosten van het plein bij de stadsmuur. Deze muur werd gebouwd om eventuele Turkse invasies tegen te houden. Enkele bastions zijn nog bewaard gebleven.
Vandaag de dag wint Banská Bystrica weer aan economische belangrijkheid doordat zich hier de financiële instellingen (banken) vestigen. Daarnaast is Banská Bystrica een universiteitsstad (universiteit Matej Bel).
Bron:
- banskabystrica.sk